In mei leggen alle vogels een ei...

Mei is een van de eerste drukke maanden op ons bedrijf. 

Naast het zaaien en planten van diverse gewassen onderhouden we ook al een aantal gewassen. Zo kun je denken aan het gras, de krokussen en de tulpen.  Verder zorgen we er voor dat ook de grond optimaal wordt om de andere gewassen een optimale start te geven.

 

Tijdens de bewerkingen op en in de grond kijken we goed naar de grond, maar ook naar wat er nog meer aanwezig is. Op diverse plekken boven ons land vliegen papa en mama Kievit. Om de vogels en hun nest te beschermen letten we goed op of er nesten zijn. Wel lastig want een Kievit heeft aan een paar strootjes en een klein kuiltje genoeg. Met totaal 4 eieren is het nest vol.

 Als we een nest zien kunnen deze markeren in het gps systeem van de trekker.  Zo hoeven we geen stokjes mee te nemen en laten we de eieren en het nest zo veel mogelijk met rust. En de vos is ook niet gek... hij of zij zal zeker even gaan kijken als er een stok staat.   Soms zijn er wel stokjes aanwezig. Deze staan dan dus echt niet naast het nest.

 Helaas helpt dat niet altijd om de nesten te beschermen tegen de rovers die de eieren lekker vinden.

Naast de kievitsnesten die op het land liggen zijn er nog veel meer nesten te vinden op en rond de boerderij. 

Zo is er al een paar jaar een papa en mama eend. Als we geluk hebben kunnen we de baby eendjes, pullen even zien zwemmen in de sloot. Ook zit er achterop het land, langs het water een zwaan die aan zijn eieren goed beschermd. Onder het dak zowel de schuur als het huis zitten diverse vogels met hun eieren.

De lente,  ‘de boeren worden wakker’ !

De lente is een mooi seizoen. De dagen worden langer en de temperatuur gaat omhoog.

Wanneer dan de zon ook nog eens gaat schijnen, kleurt het gras groen, uit de grond komen de eerste planten omhoog of de akkers worden bewerkt.

 

Daarvoor is er van alles achter de schermen gebeurt.

Zo leggen we vast welke producten er op welk perceel gaan komen.

Word er berekend hoeveel biologische mest we gaan aanvoeren.

Groenteplanten en het zaad worden besteld.

Ook de toekomst wordt bekeken, wat willen we, wanneer bereikt hebben.

 

Om alles goed te laten slagen deze lente, kijken we naar 2 belangrijkste dingen.

Deze zijn eigenlijk niet te beïnvloeden

 

  1. Wat doet het weer?

               Temperatuur en vocht is belangrijk voor een juiste kieming.

  2. Hoe is de grond?

               Goed…           De zaden en/of planten kunnen de grond in.

               Niet goed…   Dan kijken we met welke bewerkingen nodig zijn voor verbetering.

 

Moeten we nog even wachten voor de beste tijd, temperatuur en grondkwaliteit? Alles staat klaar dus als de grond het toelaat gaan we van start.

Aan het einde van de lente zie je overal planten en bloemen groeien en bloeien. Van de grijs/bruine grond in het begin is niets meer over. Groen, rood, geel en andere kleuren hebben de overhand gekregen.

Wij houden ons wekelijks bezig met het zaaien en planten van groenten. Elke week diverse groenten bij planten zodat we dan een langere periode groenten kunnen leveren.  

De zomer,  'wordt het 30ºc of gaat het veel regenen?'

 

De zomer kan er wisselend zijn. Het kan heel droog en warm zijn.

Met af en toe een lekkere bui regen en een regelmatige temperatuur zijn niet alleen wij maar ook de groenten blij.

 

Regen wel of niet.

 

Wel!?     De groenten het nodig hebben om goed te groeien. De wortels kunnen zich goed ontwikkelen en zorgen zo dat de plant gezond en stevig kan groeien. Water kunnen we ook geven via sproeiers maar we hebben liever dat de natuur het zelf kan doen. Regen is vaak wat vriendelijker voor de planten en de grond dan de sproeiers, hoe goed we het ook kunnen regelen. Ook voor de grond is een mooie bui op zijn tijd lekker. Het bodemleven kan dan ook lekker aan de gang blijven, wat ook weer goed is voor de planten.

 

Niet!?     De regen kan behoorlijk wat schade aan onze planning geven. Als er voor langere tijd regen valt gaat het planten en zaaien niet. Die tijd halen we niet meer in en kunnen dan bijvoorbeeld een week of langer geen sla of spinazie leveren. Dat zou jammer zijn maar kunnen we niets aan veranderen. Oogsten doen we voor de groenten met de hand.En moet het met een machine? Dan wachten we tot het weer droog genoeg is.

 

Wat is de beste temperatuur?

 

20ºc tot 25ºc zou perfect zijn! Is dat haalbaar en realistisch? Nee, onze temperaturen schommelen behoorlijk. Niet alleen per jaar maar soms ook per week. Dat maakt ook dat de groenten qua groei schommelen. Bij kou groeien de planten langzamer en bij heet weer kan ook de groei minder zijn. En als het heel warm is verdampen de planten ook nog eens veel vocht. Dat betekend dat de plant bij geen regen meer water verdampt dan hij kan opnemen uit de grond en verdroogd.

 

De tempratuur en de regen zorgen samen voor de beste combinatie.

Het warm en geen vocht in de grond? Geen kieming van zaden, uitdroging van nieuwe wortels en uitdroging van planten die meer vocht verdampen dan kunnen opnemen.

 

Bij een juiste temperatuur zullen de zaden vlot kiemen en boven staan. Dat betekend ook dat de plant sterker is dan als het kiemproces te nat, droog of te warm, koud was.